Вчорайшенська громада
Житомирська область, Бердичівський район

До уваги громадян та операторів ринку, поради та рекомендації як зберігати харчові продукти у разі відключення електроенергії.

Дата: 03.11.2025 09:26
Кількість переглядів: 29

Фото без опису

Наразі по всій Україні відбуваються планові та аварійні відключення систем електропостачання, що  в свою чергу впливає на виробництво, обіг  та зберігання харчових продуктів.

  Тож як ніколи стало актуальним питання, як зберігати  харчові продукти, які можуть бути небезпечними внаслідок  порушення температурних умов.

                               Як необхідно  діяти в таких умовах?

Ось декілька порад, для громадян, які допоможуть зберегти вашу їжу безпечною до вживання

  1. У холодильнику має бути температура +4 °С або нижче, у морозильній камері – не вище - 4 °С.
  2. Заморозьте контейнери з водою, щоби мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4° С або нижче, якщо вам доведеться виймати продукти з холодильника. За можливості придбайте сухий або блоковий лід.
  3. Якщо вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, адже в такому випадку продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці.
  4. Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, викиньте її. Викидайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою.
  5. Перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду. Ви можете безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4 °С або нижче.
  6. Також спробуйте заздалегідь підготуватися та зробити запас харчових продуктів, що не потребують особливих умов зберігання (хліб, печиво, бублики, консерви тощо). При цьому віддавайте перевагу харчовим продуктам з мінімальною кількістю солі (рекомендовано не більше 0,3 г солі на 100 г продукту) та цукрів (не більше 10 г на 100 г продукту).
  7. Намагайтесь готувати страви у невеликій кількості, щоб не зберігати їх тривалий час. 
  8. Купуючи харчові продукти, надавайте перевагу тим, що найменше втрачають якість без холодильника.

     Особливу увагу, просимо звернути операторів  ринку харчових продуктів,  виробників, інших суб’єктів господарювання, які транспортують, зберігають, пакують або здійснюють обіг харчових продуктів, адже саме на них покладається відповідальність за безпечність харчових продуктів.

  З огляду на ситуацію, яка складається через віялові відключення систем енергопостачання, рекомендуємо  операторам ринку (виробникам):

Встановлення резервного джерела живлення: майте генератор, акумуляторну батарею або сонячну панель, щоб підтримувати роботу холодильників та морозильних камер під час відключень електроенергії.

Дотримання товарного сусідства: зберігайте продукти, які потребують різних температурних режимів окремо. Уникайте сумісного зберігання продуктів, які мають специфічні та сильні запахи, та які можуть їх поглинати; продуктів, які не можуть сусідити з жодним іншим товаром.

Використання додаткових засобів охолодження: використовуйте холодогени, пакети з гелем, сухий/блоковий лід або заздалегідь заморозьте пляшки з водою та використовуйте їх як додаткове джерело холоду в холодильнику, коли електроенергія відсутня більше 4 годин.

Використання термометрів: слідкуйте за температурою в холодильнику та морозильній камері, щоб переконатися, що вона відповідає нормам. Тримайте дверцята холодильників/ морозильних камер закритими, щоб запобігти потраплянню теплого повітря. Якщо електрика була вимкнена не більше ніж на 4 години, охолоджені продукти будуть в безпеці доти, доки двері залишаються зачиненими.

Дотримання термінів зберігання: знайте, як довго можна зберігати різні продукти без холодильника.

Утилізація зіпсованих продуктів: розморожені харчові продукти заморожувати повторно заборонено! Не підлягають подальшій реалізації продукти, що швидко псуються (м’ясо, птиця, морепродукти, молоко), які зберігалися в холодильнику при температурі вище 15 °C протягом 4 годин або більше. Всі продукти, які мають ознаки псування, такі як неприємний запах, зміна кольору або текстури мають бути вилучені з обігу та утилізовані.

 

 

БЕРДИЧІВСЬКЕ РАЙОННЕ УПРАВЛІННЯ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ЖИТОМИРСЬКІЙ ОБЛАСТІ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь