Вчорайшенська громада
Житомирська область, Бердичівський район

Увага – АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ

Дата: 12.02.2024 13:33
Кількість переглядів: 90

Фото без опису

Африканська чума свиней (АЧС)  (лат. - Pestis africana suum, син. - хвороба Монтгомері) – небезпечне вірусне захворювання, яке вражає домашніх та диких свиней, незалежно від породи, віку та статі.

   АЧС характеризується здебільшого гострим перебігом та проявляється лихоманкою, значними крововиливами, синюшністю, змертвінням шкіри, враженнями внутрішніх органів та високою смертністю свиней. Характерними для хвороби є раптова загибель тварин, підвищення температури тіла до 40,5 – 42,0 ºС, зниження апетиту, в’ялість, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, кашель, блювота, діарея (іноді з кров’ю), частіше запор, слизисті виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок, можливі аборти у самок, синюшність шкіри та червонувато – фіолетові плями черева, підгрудка, мошонки, вух, п’ятачка та кінцівок.

Фото без опису

   Що необхідно знати пересічному громадянину про африканську чуму свиней (АЧС)? Ця хвороба не загрожує людині. На АЧС хворіють лише дикі та свійські свині (всіх видів, порід та статево-вікових груп). Резервуаром африканської чуми в природі є дикі свині, від яких заражаються свійські (домашні свині). Основний шлях передачі збудника — це контакт тварин між собою (хворої та здорової) та перенесення збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, а також предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи. АЧС можуть переносити деякі види кліщів, механічними переносниками можуть бути також мишоподібні гризуни, мухи, комарі. Збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і в першу чергу в харчових продуктах, які заражені вірусом АЧС (наприклад, у копченій шинці — до 5 місяців). Холод (заморожена свинина) лише консервує збудник (продукт залишається небезпечним після розморожування).  Виявивши хвору тварину (нестандартна поведінка) чи труп свині в природному середовищі, необхідно негайно сповістити про це державну службу ветеринарної медицини.

Смертність при АЧС складає майже 100%.

     Вакцин і медикаментів, які убезпечують від цієї хвороби, немає. Лікування хворих тварин заборонено. Все поголів'я свиней у господарствах, куди проникає вірус, гине. В разі захворювання свиней у конкретному регіоні все поголів'я, що може захворіти, знищують.
 Збитки, спричинені АЧС, значні. Одне з обмежень у разі виникнення африканської чуми свиней - заборона  розводити їх протягом року безпосередньо в епізоотичному осередку та півроку - в першій зоні, де не реєстрували захворювання. Крім того, протягом півроку після зняття карантину забороняється вивозити свиней та продукти їхнього забою за межі неблагополучних районів, продавати свиней на ринках та купувати їх у населення, пересилати поштою продукти переробки свинини.

         Поширенню захворювання сприяє торгівля тваринами на стихійних ринках, подвірний забій свиней і реалізація продуктів їх забою, нехтування елементарними заходами біобезпеки, в переважній більшості в особистих підсобних господарствах громадян і дрібних спеціалізованих підприємствах. При продажу  на агропродовольчих ринках поросята  повинні бути ідентифіковані та клінічно здорові, про що свідчать наявність бирок на вухах та ветеринарної довідки. Також необхідно не забувати про ще одну проблему, яку несе в собі стихійна торгівля – це небезпека розповсюдження інфекційних хвороб тварин та птиці в тому числі африканської чуми свиней, яка останнім часом реєструється  по всій території України. Адже м′ясна продукція, яка реалізується на стихійних ринках знаходиться поза межами ветеринарно - санітарного контролю, і купуючи м′ясо невідомого походження, яке, можливо вивезене спритними перекупниками з неблагополучних по африканській чумі пунктів несвідомі громадяни будуть лише сприяти її розповсюдженні по області, так само як торгівля тваринами в не встановлених для цього місцях. Купуючи таких тварин ніхто не може гарантувати їх походження, стан здоров’я, чи проведені щеплення проти інфекційних хвороб та дослідження.

   Неухильне дотримання ветеринарно-санітарних вимог власниками тварин є передумовою недопущення інфекції і збереження епізоотичного благополуччя регіону.
Слід мати на увазі, що проблема загрози АЧС, яка наразі виникла, надзвичайно складна і її розв'язання залежить від тісної співпраці органів влади, державних інститутів, виробників свинини та населення України.
   

За матеріалами інтернет видань

Бердичівське районне управління ГУ ДПСС в Житомирській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора