Вчорайшенська громада
Житомирська область, Бердичівський район

Комунікаційна рамка до Дня ментального здоров'я 10.10

Дата: 10.10.2023 09:01
Кількість переглядів: 235

Щорічно 10 жовтня у всьому світі відзначається День ментального здоров’я.

Запитуй у себе щодня, не лише 10.10. – «Ти як?»

Ти – який живеш у часи повномасштабного російського вторгнення. Ти – який відчуваєш тривогу і не відчуваєш міцної опори під ногами. Ти – який не впевнений сьогодні, що настане завтра. Ти – який читаєш новини про трагедії, що розривають серце. Ти – який думаєш про близьких, знайомих і незнайомих, забуваючи про себе.

А ти – «Ти як?»

Відповіді можуть бути різними, але обов'язково – чесними. Адже саме це стане початком шляху до того, що є базовою цінністю ментального здоров'я – добробут людини і те, наскільки вона почуває себе щасливою.

Великі потрясіння, притаманні нинішньому часу, несуть не лише горе та страждання, але й відшаровують все зайве, неважливе, проявляючи істинні цінності.

У випробуваннях ми плекаємо нашу стійкість. Неймовірні українці, які понад півтора роки протистоять повномасштабній російській агресії, добре знають, що це таке. І весь світ бачить прояви цієї стійкості й захоплюється нею. Ми маємо цінності (найвища – це людина і її життя), діємо згідно з законами моралі, вчимося орієнтуватися у новій реальності (на жаль, ця реальність воєнна і травматична), підставляємо одне одному плече.

Українська формула стійкості може та має бути актуальною в глобальному контексті. Бо не лише для нас, але і для всього світу ментальне здоров'я є викликом. Це показало міжнародне дослідження, проведене для третього Саміту перших леді та джентльменів й представлене 6 вересня у Києві.

Ментальне здоров’я – універсальне право людини. Це не лише відсутність розладів. Це внутрішні ресурси для того, аби жити життя. Реалізувати свої здібності. Працювати. Піклуватися про інших, не забуваючи (!) про себе.

Ментальне здоров'я – це ще й про довіру між нами. Про уміння не лише поставити запитання, але й вислухати відповідь. Про сили заглянути всередину себе і поділитися, що там насправді. Про відсутність страху перед осудом і упередженнями.

Це ж міжнародне дослідження показало, що стигма заважає не лише діяти задля покращення свого ментального добробуту, а й навіть говорити на цю тему. Більшість досі вважає, що це може бути соромно або вплине на репутацію в суспільстві, ставлення в родині.

Однак є хороші новини. Люди, особливо підлітки, вірять, що розмови в соціальних мережах, поп-культурі про ментальне здоров'я можуть змінити стан справ. Так само як і відвертість лідерів думок, відкритість людей щодо їхнього досвіду.

Твоя історія може дати сили комусь просто заговорити. Або навіть показати шлях до зростання через подолання труднощів.


У вівторок, 10 жовтнятема ментального здоров'я звучатиме на усіх рівнях – від міжнародного та національного до регіонального. «Ти як?» звучатиме голосами перших леді та джентльменів різних країн, експертів, інфлюенсерів, селебріті та усіх-усіх, хто захоче долучитися.

Активності цього дня ініційовані та відбуватимуться у межах комунікаційної кампанії «Ти як?» Всеукраїнської програми ментального здоров'я, що впроваджується за ініціативою першої леді Олени Зеленської.

Як можна долучитися до комунікації?

Варіант 1️⃣ Підготувати допис у соціальних мережах, у якому:

– розповісти особисту історію, пов'язану із ментальним здоров'ям, наприклад, про способи подолання труднощів / техніки самодопомоги, роботу з фахівцем тощо.

або

– зосередитися на ключових повідомленнях, таких як: це нормально – бути не ок, кожна людина може почуватися погано; ментальне здоров'я – щодня, не лише у День ментального здоров'я; немає нічого соромного у тому, щоб попросити підтримки у людей, яким довіряєш, або звернутися до фахівця з ментального здоров'я (психолог, психотерапевт, психіатр); важливо приділяти час своєму ментальному здоров'ю.

або

– використати інформацію із комунікаційної рамки, яка вище (Запитуй у себе щодня, не лише 10.10. – «Ти як?»)

У дописі вкажіть, будь ласка, дисклеймер: Комунікаційна кампанія «Ти як?» Всеукраїнської програми ментального здоров'я за ініціативою першої леді Олени Зеленської реалізується за підтримки проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який виконує організація Пакт.

Варіант2️⃣ Опублікувати віжуал Дня ментального здоров'я (доступний для завантаження тут).

Варіант 3️⃣ Записати розмовну сторіз, використовуючи маску у соціальних мережах (ось тутлінк на маску в Instagram, маска в Facebook – тут).

Варіант 4️⃣ У сторіз в Instagram використати наліпку «Коли відчуваю себе не окей, я…» (доступна у сторіз від сторінки @howareu_program) та доповнити фразу. Наприклад, «…роблю вправи самодопомоги» , «…читаю» чи «…переглядаю фотогалерею» тощо.

Варіант 5️⃣ Оновити логотип у соціальних мережах (Instagram, Facebook), додавши елемент кампанії.

Елемент кампанії – це знак запитання бренду «Ти як?». Він має декілька варіацій, адже відображає різні стани та використовується залежно від того, яку емоцію хочемо передати (підтримка, тривога, говоримо про травматичні теми, складні та неоднозначні тощо). Оскільки міжнародним символом обізнаності про ментальне здоров'я є зелена стрічка, 10.10 вона трансформується у знак запитання бренду «Ти як?». Готовий елемент кампанії можна завантажити тут.

❗️ Важливо

У комунікаціях до Дня ментального здоров'я використовуйте, будь ласка, хештеги#тияк#worldmentalhealthday#howareyou

Також будуть доречними відмітки сторінок:

– першої леді Олени Зеленської: Facebook, Instagram, Telegram

– Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як»: Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Telegram, TikTok, Viber

– Координаційного центру з психічного здоров'я при Кабінеті міністрів України: Facebook

– Агентства США з міжнародного розвитку (USAID): Facebook, Twitter, Instagram


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора