Ботулізм
ГОЛОВНЕ ПРО БОТУЛІЗМ
Ботулізм — тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Це, як правило, продукти домашнього консервування м'яса, риби, рідше — овочів.
Тільки факти
● Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно чи недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком -- можуть бути зараженими.
● Ботулізм не можна визначити за кольором або смаком.Мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти. Але, можна, наприклад, звернути увагу на стан тари продукції — ні в якому разі не можна споживати продукти з банки, яка має вздуту кришку.
● Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів та грибів.
● Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо). Це можуть бути продукти і домашнього приготування, і вироблені у промислових умовах.
● На Житомирщині у 2022 році було зафіксовано 6 спалахів ботулізму та 7 постраждалих. А з початку 2023 року – вже 6 випадків та 8 постраждалих.
Симптоми ботулізму:
● порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
● сильно виражена сухість у роті;
● важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
● підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
● запаморочення;
● короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
● ураження м’язів шиї та кінцівок.
Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, тому людина може несерйозно поставитися до перших проявів хвороби. Хоча за найменшої підозри на ботулізм потрібно негайно звернутися до лікаря! Незалежно від тяжкості перебігу захворювання, госпіталізація обов'язкова.
Як вберегтися від ботулізму:
1. Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму. Це:
● роздуті банки;
● банки зі здутими кришками;
● банки, з яких щось витікає;
● нещільно закриті банки;
● банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
2. Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.
3. Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.
4. Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.
5. Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали або транспортували належним чином.
Будьте уважні до свого раціону. Бережіть себе!
Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».