A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вчорайшенська громада
Житомирська область, Бердичівський район

ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО ГЕПАТИТ?

Дата: 18.05.2023 16:12
Кількість переглядів: 80

19 травня – Міжнародний день боротьби з гепатитом. Він запроваджений у 2008 році Світовим Альянсом  з проблем гепатиту  (World Hepatitis Alliance).

 

 

Цифри і факти

• Гепатит — це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження. Він розвивається через ураження вірусом гепатиту, деякі інфекційні захворювання, токсичні речовини, медикаменти та аутоімунні захворювання.

• Виявлено 7 видів збудників гепатиту, які по-різному діють в організмі та різними шляхами в нього потрапляють.

Гепатит А часто називають «хворобою немитих рук». Вірус гепатиту А потрапляє в організм через рот, після чого проникає в шлунково-кишковий тракт, звідти в лімфатичні вузли, а вже звідти в печінку. Джерелом зараження може бути погано вимитий посуд, невимиті фрукти та овочі, брудні руки. Заразитися вірусом гепатиту А можна через некип'ячену воду, оскільки вода є ідеальним місцем для життя вірусу. Такими ж способами можна заразитися і гепатитом E.

Вірусні гепатити В і С передаються через пошкоджену шкіру або слизову під час контакту. У хворого на гепатит B концентрація вірусу в 1 мл крові може досягати до 1.000.000.000.000.000.000 одиниць. Тому заразитися гепатитом дуже легко.

Гепатити B, C, D, F і G передаються через кров і статевим шляхом. Крім того, високий ризик заразитися --  в тату-салонах і салонах, де роблять пірсинг і татуаж, манікюр та інші косметичні процедури.

• Поза організмом різні збудники гепатиту можуть жити від кількох годин до 4-5 днів.

 

 Профілактика  гепатитів:

•    Дотримання правил гігієни — миття рук під проточною водою після туалету, користування громадським транспортом тощо (якщо доступ до води й мила відсутній, необхідно використовувати спиртовий розчин для дезінфекції рук).

•    Коли якість питної води невідома, слід відмовитися від її споживання, також не варто пити воду з відкритих джерел. Найкраще вживати бутильовану чи кип’ячену воду.

•    Овочі, фрукти, зелень та ягоди перед вживанням важливо добре мити.   Страви з м’яса, особливо свинини треба піддавати ретельній термічній обробці.

• Якщо людина хоче убезпечити себе від зараження гепатитом -- побутових профілактичних заходів недостатньо. У цих випадках існує медична профілактика -- вакцинація. Для визначення необхідної вакцинації потрібно проконсультуватися з лікарем, який визначить необхідність її проведення.

• Щеплення проти гепатиту В роблять малюку в перші 24 години життя. Розвиток хронічної інфекції більше розповсюджений серед дітей грудного віку, інфікованих їхніми матерями, або до досягнення п’ятирічного віку. Саме тому важливо отримати всі три дози вакцини, бо від цього залежить рівень захисту дитини.

 • Дорослим також варто дізнатися, чи мають вони щеплення. Адже вакцину проти вірусного гепатиту B ввели до програми імунізації дітей в Україні лише з 2001 року. Тому, якщо ви народилися до 2001 року, імовірно, що щеплення від вірусного гепатиту В у вас немає. Зверніться до свого лікаря та проконсультуйтеся щодо отримання вакцини!

 

Головне -- завжди потрібно бути акуратним у побуті та стежити за своїм здоров'ям. У цьому разі ризик зараження гепатитом зведеться до мінімуму.

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора