A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вчорайшенська громада
Житомирська область, Бердичівський район

ЧИСТОТА РУК – ЗАПОРУКА ЗДОРОВ’Я

Дата: 04.05.2023 11:38
Кількість переглядів: 114

Фото без опису

   5 травня відзначається Всесвітній день гігієни рук.  Його було  засновано Генеральною Асамблеєю ООН спільно з Дитячим фондом (ЮНІСЕФ) та Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) у 2008 році.  Основна мета Всесвітнього дня гігієни  рук --  нагадати про важливість обробки рук задля збереження життя та здоров'я мільйонів людей та підкреслити особливу важливість гігієни рук як в галузі охорони здоров'я, так і в повсякденному житті.

 

Цифри і факти

Дата відзначення Дня гігієни  рук обрана невипадково:  5.05. – символ п’яти пальців на кожній руці людини.

На наших руках живе величезна кількість небезпечних для людського здоров'я мікроорганізмів. В результаті навіть незначних подряпин чи ран  вони можуть викликати вірусні захворювання, бактеріальні, грибкові та кишкові інфекції, гельмінтози тощо.

• Брудні руки є фактором передачі інфекційних і паразитарних захворювань, зокрема дизентерії, гепатиту А, черевного тифу, норо- і ротавірусних інфекцій, глистових інвазій, гострих респіраторних захворювань і безлічі інших.

Передача збудників здійснюється через просте рукостискання, м'які іграшки та засоби побуту.

Бруд, який буває практично на всіх навколишніх предметах (олівцях, ручках, книжках, іграшках, дверних ручках тощо), часто невидимий для очей. З немитими руками цей бруд потрапляє через рот в організм, а разом із ним передаються різні хвороби від хворої людини до здорової.

Найбруднішими предметами, з якими щодня стикається майже кожна людина, є мобільні та стаціонарні телефони, письмові столи, клавіатура та мишка комп’ютера, кнопки ліфта, вимикачі світла, дверні ручки та усі поручні.

На руках ховається в середньому 840 000 різних мікроорганізмів. Більша частина з них існує під нігтями, на бічних частинах долонь і в складках шкіри. Причому на вологих руках (липких, брудних) до 1000 разів мікробів більше, ніж на сухих.

На чистій шкірі рук мікроби гинуть буквально впродовж  10 хвилин. А якщо руки брудні -- мікроби виживають у 95% випадків. І до того ж можуть активно розмножуватися.

Руки звичайного офісного працівника в повсякденному житті стикаються з 10 мільйонами різних бактерій.

Вчені-біохіміки університету Колорадо зробили цікаве  відкриття. Виявляється, на жіночих руках  набагато більше мікробів, ніж на чоловічих. Причини цього різні: низька кислотність жіночих рук, гормони, використання косметики. Також учені виявили, що на лівій і правій руці живуть абсолютно різні мікроби.

 

Коли слід мити ріки:

  • на початку та в кінці робочого дня;
  • перед приготуванням, прийомом та роздачею їжі;
  • після відвідування туалету або зміни підгузку;
  • перед використанням контактних лінз;
  • перед обробкою ран;
  • перед прийомом ліків;
  • після контакту з брудними предметами чи поверхнями;
  • після контакту з тваринами;
  • після контакту з будь-якими біологічними рідинами (кров, слина тощо).

 

Як правильно мити руки?

1. Намочіть руки проточною водою.

2. Намильте рідким милом, милом-піною або кусковим милом.

3. Збийте піну і розподіліть її по долонях і їхніх тильних сторонах, а також пальцях.

4. Тріть руки як мінімум 20-30 секунд. Не забудьте ретельно вимити не тільки долоні, а й їхній тильний бік, зап'ястя, ділянку між пальцями і під нігтями.

5. Ретельно змийте піну впродовж  10-15 секунд під струменем води, намагаючись не розбризкувати воду.

6. Витріть руки насухо, бажано одноразовим паперовим рушником.

7. Після миття закривайте кран паперовим рушником -- перед миттям його завжди торкаються брудними руками.

8. Викидайте паперовий рушник у відро для сміття, не доторкаючись до нього.

 

   Правильний догляд за чистотою рук  не тільки допомагає запобігти зараженню організму шкідливими вірусами та інфекціями, а й робить наше життя комфортнішим, приємнішим і безпечнішим.

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора