A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вчорайшенська громада
Житомирська область, Бердичівський район

Віталій Бунечко: Сьогодні у Житомирі відбулася конференція «Безбарʼєрна Україна»

Дата: 28.04.2023 10:36
Кількість переглядів: 87

Сьогодні у Житомирі відбулася конференція «Безбарʼєрна Україна». Такі заходи за ініціативи першої леді України Олени Зеленської проходять зараз по всій країні. Їх головна мета – привернути увагу громадських організацій, влади на місцях та загалом суспільства до необхідності розбудови безбар’єрного простору навколо нас.

До заходу долучився начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко, директор Департаменту соціального захисту населення ОВА Олена Грищук, народні депутати України, профільні спеціалісти, громадськість та ЗМІ.

“Держава стала справжнім провідником ідей безбар’єрності для нашого суспільства. І мені дуже приємно, що ми, як обласна державна, а зараз військова адміністрація, є активним учасником цього процесу”, — сказав Віталій Бунечко.

Воєнні дії зруйнували багато планів та проєктів, що мали реалізовувати на Житомирщині. Протягом двох довоєнних років було побудовано та реконструйовано багато приміщень з урахуванням сучасних інклюзивних норм. А у 2023 році планувалось розпочати роботи ще на понад 30 об’єктах – нових дитячих садочках та майданчиках, спортивних об’єктах, театрах, будинках культури та, навіть, льодовій арені.

“Попри тимчасове призупинення наших планів, ми не маємо права скласти руки та зупинитися. Саме зараз нам потрібно закласти основу безбар’єрного простору, куди після війни повернуться наші ветерани, люди які багато чого втратили та постраждали від злочинів ворога як фізично, так і психологічно”, — підкреслив Віталій Бунечко.

Завдяки Довіднику безбар’єрності, розробленому за ініціативи дружини Президента Олени Зеленської вже є чітке розуміння, що і як слід робити. А отже кожна громада вже може планувати та враховувати такі рішення у майбутніх проєктах. Держава вже розпочала цю роботу і не планує зупинятися, тож громадам слід також активно підключатися до створення безбар’єрного простору для своїх жителів.

“Мій радник, Неля Ковалюк, яка опікується питаннями безбар’єрності, постійно проводить ревізію суспільного простору в різних частинах Житомирщини. Це дозволяє з’ясувати наскільки ефективними є ті зусилля, які прикладають громади для забезпечення рівного доступ для усіх своїх жителів”, — додав Віталій Бунечко.

Навіть в умовах воєнного часу в області активно розвиваються програми створення інклюзивно-ресурсних центрів, реабілітації наших захисників та людей, які постраждали від війни.

“Ми маємо зрозуміти, будь-які перешкоди завдають шкоди не лише певній групі людей, вони шкодять усьому нашому суспільству. Адже ми втрачаємо величезний потенціал, відмовляючись спілкуватися з різними людьми, кожен з яких має свій унікальний досвід. Втрачений потенціал – це втрачені можливості для всіх нас”, — зауважив Віталій Бунечко.

Безбар’єрне та відкрите суспільство — де кожен відчуває, що до нього ставляться з повагою, незалежно від будь-яких ознак і статусів, і знає, що у нього є рівний доступ до можливостей та перспективи розвитку.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора