Вчорайшенська громада
Житомирська область, Бердичівський район

Як не купити шмат м’яса з небезпечними паразитами

Дата: 12.04.2023 11:37
Кількість переглядів: 122

Фото без опису

Напередодні Великодня, дізнаємся, які небезпечні для життя хвороби можна придбати разом із неперевіреним шматком свинини чи яловичини.

Стихійні ринки, або недобропорядні власники  м’ясних лавок — стихія, з якоюборотисяважко. Вони є скрізь, і головне — на них є попит. «Дешевше на гривню» - це головне, чимкеруютьсябільшістьпокупців, вирушаючи за свіженькою свининою, домашньоюкуркоючи «молочною» телятиною до найближчої точки вуличноїторгівлі.

Спеціалісти кажуть, купувати в м’ясній лавці, або на вулиці м'ясо без висновку санітарно-ветеринарної експертизи — це як грати в рулетку: або поталанить і нині ти покладеш до кошика шмат м'яса, лише припорошеного пилом з вулиці, або разом з ними принесеш до столу туберкульоз, бичачих ціп'яків, трихінельоз та навіть сибірську виразку!

Щоб такого не трапилося, спеціалісти радять купувати м’ясо тільки у місцях санкціонованої торгівлі, де уся продукція тваринного походження пройшла обов’язкову ветеринарно-санітарну експертизу та має відповідні ветеринарні документи.

І якщо скептики гадають, щоцевсьоголишепаперова волокита для «галочки», насправдіусе не так. Там, де, здавалося б, продавцям нема чогоприховувати навітьу санкціонованихмісцяхторгівлі необхідно ознайомитись із ветеринарними документами на продукцію, яку ви маєте придбати.. Можналишеуявити, яку потенційнунебезпекунесепродукція, яку непорядні продавці не маютьжодногобажанняперевіряти.

 

М'ясо з паразитами на виглядзвичайнісіньке

Якщо м’ясо заражене якимись інфекціями чи паразитами, на вигляд воно може бути звичайнісіньким. З'ясувати правду можелишеекспертиза. Тожпорада: щоб не підчепити заразу, та не захворіти, варто просто не купуватим'яса там, де немає ветеринарного контролю. Будь-яке “небезпечнем’ясо” не маєжоднихшансівпотрапити на агропродовольчийринок, оскільки проходить щоразуекспертизу. Робота лабораторії ветеринарно-санітарної експертизипочинаєтьсязадовго до того, як за м'ясомприйдутьпокупці.Всепочинається з перевіркидокументів:перевіряється, чи є у власника тушідовідка про оглядтварини перед забоєм, чи тварина не хворіла,потімдослідження.Шматківм'яса на ринок не допускається: кожна туша обов'язковомаємати голову та внутрішніоргани. Аджесамедослідившиїх, можназробитивисновок, чи не стане м'ясопотенційнонебезпечним для людини.

Як запобігтизараженню на трихінельоз?

Трихінельоз – гостре інвазійне захворювання, біогельмінтоз спричиняється трихінелами, супроводжується лихоманкою та алергічними проявами. Даний гельмінтпаразитує в організмі диких тварин (кабани, борсуки, ведмеді, лисиці, вовки), гризунівтадомашніхтварин (переважно свиней). Основнимджереломзараження для людини є свині. Хвороба часто реєструється у регіонахізрозвиненимсвинарством, широким вживанням людьми свинячогом’яса.Клінічніпрояви.Інкубаційнийперіод в середньому 10-25 діб, чимкоротшийінкубаційнийперіод, тимтяжчеперебігаєзахворювання. Початок хворобигострий, починаєтурбуватиголовнийбіль, загальнаслабкість, підвищується температура тіла до високих цифр, тривалістювід одного дня до 2-ох тижнів, турбуєбіль в м’язах: шиї, міжреберних, жувальних, литкових, спини, виникає набряк повік, одутлістьобличчя, ознакикон’юнктивіту, алергічнийвисип. Клінічні прояви утримуютьсяупродовж 1-3 тижнів.За тяжкого перебігухворобивиникаютьрізноманітніускладнення: міокардит, пневмонія, рідше – менінгоенцефаліт, ураженняпечінки, нирок, якіможутьпризводити до летальнихнаслідків у людини.Не купуйтем’ясо та м’ясопродукти на «стихійних» ринках. Слідкупуватим’ясо та м’ясніпродуктиперевірені ветеринарно-санітарноюекспертизою, за наявності ветеринарних документів.Необхідноспоживатим’ясо добре просмаженимабопровареним. Термічнаобробкам’яса проводиться упродовж 2,5-3 години.

Збудник «сибірки» ховається в селезінці

Перевіряючияловичину, спеціалістиспочаткуоглядаютьселезінку, котраможе «розповісти» чи не хвора тварина на смертельну для людини «сибірку». Поки не пересвідчаться, щонебезпекинемає, тушу навітьзабороняютьвивантажуватиізавтомобіля, аби в разічого не рознести «заразу» по всьому ринку. Даліспеціалісти «читають», мов книжку, серце, зробившикільканадрізів. Досліджуєтьсяйого на наявністькров'яногозгустку,відсутністьякого такожможесвідчити про цю хворобу. Як правило, туші, заражені «сибіркою», спалюють, господарів і лаборантів, якіконтактували з м’ясом, лікують, іншихтварин угосподарствівинищують…

Бичачих ціп’яків (цистицеркоз) позбутися вкрай важко

 Трапляється, коли м’ясо, яке перевіряють у лабораторії, заражене паразитами.Цедрібнікругленькібілі личинки ціп’яків. Якщолюдинаспоживаєгов’яжем’ясо, зараженецими паразитами, то в неї в тіліпроростаютьбичачіціп’яки — до двохметрівзавдовжки, які практично неможливовивести з організму.

Викликаютьпідозру у фахівців і туші, котрімаютьневластивийїмзовнішнійвиглядвнутрішніхорганів. Селезінкаприв'яла, на серці – плями, це свідчить про те, що у тваринибула лихоманка і температура. Мабуть, їїнамагалисьврятувативідхвороби, але марно. Довелосязробитивимушенийдоріз. Цем’ясо, згідно за правилами, не можнареалізовувати.

Туберкульозвід… свинини

Тушу свині у лабораторіїпочинаютьперевіряти з голови. Особливо ретельнодосліджуютьлімфовузли. «Свині часто хворіютьангінозною формою «сибірки» та туберкульозом, яківражаютьпідщелепові та завушнілімфовузли. Ось чому за відсутностіголовим'ясосвині на ринок ми не допускається.
Ехінококоз
Виявляютьехінококознупечінку тощо. Потрапивши до шлунково-кишкового тракту людини, личинки ехінококупроникають в кровоноснісудини, а в подальшомузагрожуютьрозвивиткомспецифічнихкіст в печінці, легенях, головному мозку та іншихвнутрішніх органах.

Фальсифікація

Ще один нюанс, стосується молочної телятини, якою часто продавці м'яса заманюють покупців. Такем'ясоне допускається до продажу,аджезгідно з правилами забою, м’ясотварини, якій не виповнилося 14 днів, вживати в їжунебезпечно, бовономіститьтоксини та післяплодні води.Незважаючи на це, недобросовісніреалізаторипродаютьйого там, де в них не питаютьдовідок — на вулиці, тощо.

Свинячітушііз запахом сечіізсанкціонованого ринку тежспроваджують. Аджевінсвідчить про те, щоце — м'ясо кнура. За правилами, його, післяпевнихлабораторнихдосліджень, можнавідправлятилише на промисловупереробку. Але часто недобросовісніпродавці, якимвідмовили у реалізації такого м'яса на санкціонованому ринку, везутьйогознову ж таки на несанкціонований.

Терміни реалізації м'яса — 72 години. Близько доби іде на забій, оброблення м'ясної туші, доставку до лабораторії, перевірку. Залишаєтьсяна продаж двідоби. Що не продали першого дня —  необхідно зберігатиуспеціальних холодильниках.Скількидібпродаютьм'ясо на стихійних ринках і як йомуподовжуютьжиття — стверджувати неможливо.

Хитріпродавці, реалізовуючипродукціюв несанкціонованихмісцях, навчилисядаватим'ясу «друге життя». Навітьобвітреним і потемнілимшматкам, якінабулисіро-зеленого кольору та неприємного запаху. То що ж роблятьпродавці, щобвідновититоварнийвигляд і надативластивостейсвіжогом'яса тому, котревже почало псуватися? Застосовують «хімію». Щобнадатим'ясусвіжогокольору - замочують в різних хімічних розчинах. Вимочивши шматок у них, м'ясостає на виглядсвіжим, начекабанцящойно закололи, без неприємного запаху та кольору.

Але все ж розпізнатицейспосібфальсифікаціїможна. Візьмітьіз собою провсяквипадокпаперовусерветку. Прикладітьїї до м'яса і потримайтедекілька секунд. Якщойого «освіжали», то вивідразу ж побачите на серветціяскраво-рожевийслід. Але якщо так сталося, щови не змоглиперевіритим'ясопід час покупки, то вдомапокладіть шматок в холодну воду. Якщо вона стала оранжевою чирожевоюкольору, то такем'ясокраще в їжу не вживати.

Бережіть себе та будьте здорові!

 

За матеріалами інтернет видань.

 

Відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини

Бердичівського районного управління

Головногоуправління Держпродспоживслужби в Житомирській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора