A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вчорайшенська громада
Житомирська область, Бердичівський район

АНТИБІОТИКИ ТА АЛКОГОЛЬ – НЕСУМІСНІ

Дата: 25.11.2022 09:29
Кількість переглядів: 327

Фото без опису

Досить поширеною  є стереотипна думка щодо «корисності» алкоголю під час  застудних захворюваннях. Мовляв – «від горілки будь-який вірус загине».  Насправді це - хибна уява.

Під час прийому будь-яких ліків лікарі радять відмовитися від вживання будь-якої алкогольної продукції.  Чому?  Тому що алкоголь  здатен  знизити терапевтичний ефект медикаментів, створюючи додаткове навантаження на організм. Причина - властивості алкоголю, які можуть руйнувати діючу речовину ліків, вплинути на їхнє виведення з організму і знизити їхній антибактеріальний ефект.

Все вище описане стосується й несумісності  алкоголю з антибіотиками.  Таке поєднання може призвести до цілого ряду проблем зі здоров’ям:

•  Під час прийому   прописаних лікарем антибіотиків  виникає додаткове навантаження на печінку, а ефект препарату знижується. Можливі тяжкі порушення в діяльності печінки. Під час лікування навантаження на неї значно підвищується. Якщо пацієнт додатково п'є алкоголь - може розвинутися гепатит, печінкова недостатність, жовтяниця та інші захворювання.

•  Крім того, алкоголь може прискорювати або загальмовувати виведення компонентів препаратів з організму. У першому випадку лікування буде неефективним, у другому - виникне додаткове навантаження на внутрішні органи, можлива навіть інтоксикація організму.

•  Через зниження ефективності лікування у бактерій-збудників може з'явитися стійкість до антибіотика. Це може погіршити прогноз захворювання, збільшити терміни лікування і вимагати заміни препарату.

На деяких людей спиртне справляє заспокійливий ефект  - як і окремі види антибіотиків. Тому їх спільне вживання може призвести до пригнічення центральної нервової системи (сонливості, млявості).

•  Можливі й  алергічні реакції. При цьому повторні прийоми алкоголю можуть їх посилювати: від шкірних висипань до анафілактичного шоку, що може призвести  навіть до смерті. 

Під час лікування варто утримуватися від усіх видів алкогольних напоїв, зокрема й слабоалкогольних.  Важливо, що після завершення курсу антибіотиків не слід кидатися «надолужувати згаяне»  у вживанні спиртного. Слід дати  організму оговтатися після лікування, вивести ліки. А найкраще – взагалі відмовитися від прийому спиртного. Адже безпечної дози алкоголю   не існує.

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора