A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вчорайшенська громада
Житомирська область, Бердичівський район

Як зберігати продукти харчування при аварійних віялових відключеннях електропостачання. Поради для громадян та операторів ринку харчових продуктів.

Дата: 25.11.2022 09:16
Кількість переглядів: 102

Фото без опису

Зараз в багатьох містах, селищах та селах України діють аварійні віялові відключення світла, а також відключення за графіком. Під час вимкнення електроенергії продукти у холодильнику та морозильній камеріможуть зіпсуватися. Як необхідно діяти?

Дотримуватися безпечної температури зберігання продуктів Подбати про безпечну температуру в холодильнику та морозильній камері. У холодильнику має бути температура 4°С або нижче. У морозильній камері — 0° С або нижче. Перевіряти температуру продуктів. Слід перевірити температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду.Необхідно викинути їжу, якщо температура вище 4°С. Це можна перевірити за допомогою термометра в холодильнику чи морозилці.

Чи можливо повторно заморожувати продукти?          

Можливо. Безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4°С або нижче.

Холодильна камера 

Графіки відключення світла поступово стабілізовуються. Перепади температури можуть впливати на роботу наших приладів. Якщо маєте змогу, то треба їх від'єднати від електромережі.

Не чіпайте і не відкривайте холодильник, коли немає електрики. Таким чином ви забезпечите стабільну температуру всередині. Вона може знизитися на кілька градусів. Але це не буде суттєвовпливати на продукти. Вони, принаймні, не зіпсуються, якщо достатньо свіжі. Або свіжоприготовані. Якщо понад добу немає світла, то продукти необхідно додатково термічно обробити або спожити їх. Можна заморожувати воду в пляшках, а потім викладати їх в холодильну камеру, коли відключиться світло. Це бажано зробити заздалегідь".  Якщо дверцята залишаються закритими, продукти залишаються безпечними до чотирьох годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці. Якщо електроенергія відключена більше ніж чотири години, слід помістити лід до продуктів у холодильник.

Морозильна камера

За кілька годин в герметичній камері з замороженими продуктами нічого не станеться. Це не буде впливати на властивості та безпечність їхнього споживання. Але протягом місяця треба використати продукти з морозильної камери. 

Якщо в вашій морозилці -30, то можна довше зберігати їх. Якщо -20-24, то варто спожитиз аморожений продукт протягом 3 місяців.

Продукти

Якщо в нас виникла така ситуація з тривалими відключеннями світла, то варто купувати термо молоко. 

Сало можна зберігати і пів року. Перепади невеликі не будуть впливати на його якість і воно не зіпсується. Але його властивості і смак буде іншими.

Овочі, фрукти, яйця, сири також можуть витримувати перепади температури довший час. 

Які є ще способи зберігати продукти?

Обробка вогнем, копчення, термічна обробка, соління, міцний посол, холодна вода, пісок, лушпиння цибулі. Можна в меду деякі продукти зберігати. Але при цьому їхні властивості часто змінюються. 

Можна заливати солоною холодною водою масло вершкове. Але при цьому поступово звідти виходитимуть інші речовини, характерні для масла. Щодоби воду треба міняти. 

Можливо виготовити консерви зпродуктів, які швидко псуються.

Як зрозуміти, що продукт зіпсований?

Пам'ятаймо, що всі сучасні продукти містять консерванти. І це додатковий фактор, який сприяє їх збереженню. При тривалій відсутності електрики всі продукти треба проварювати кілька разів.

Якщо з'явилася пліснява, то це означає, що продукт зіпсований.  Сир може вкриватися слизом. 

Не перевіряти безпечність їжі на смак. Ніколи не пробувати їжу на смак, щоби перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, викиньте її. Викидайте з холодильника продукти, що швидко псуються (м’ясо, рибу, нарізані фрукти та овочі, яйця, молочні продукти та їх залишки) через 4 години без електроенергії або джерела холоду. Будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою також слід викинути.

Торговельні мережі зі знижками на їжу

Треба дивитися, що це за продукт: коли він був завезений до магазину і який його реальний термін зберігання.  Бо це може бути небезпечним. Якщо ви все ж вирішили купити цей продукт, то термічна обробка теж є обов'язковою. 

 

 

Ружинське управління

Головного управління

Держпродспоживслужби

 в Житомирській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора