A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вчорайшенська громада
Житомирська область, Бердичівський район

Будьте обережні на воді!

Дата: 30.05.2022 14:10
Кількість переглядів: 1278

Будьте обережні на воді!

Щороку в період купального сезону виникає велика кількість надзвичайних ситуацій пов’язаних із травмуванням та загибеллю людей на воді.

    З  початку року на водоймах Житомирської області вже виникло 10 пригод на воді, в результаті чого 6 осіб загинуло, 1 травмований, 3 врятованих. Основною причиною утоплень є насамперед недотримання правил поведінки на воді.

При рятуванні людини, яка тоне, важливо додержуватись певних правил. Не тримати людину за волосся або голову, а підхопити під пахвами, розвернути на себе спиною і пливти до берега, намагаючись, щоб голова потерпілого була над водою.

При утоплення забороняється повертати голову потерпілого – це може призвести до додаткової травми при можливому переломі хребта (якщо потерпілий пірнав з берега). Треба слідкувати, щоб голова не рухалась у шийному відділі хребта.

На березі спочатку треба видалити воду з дихальних шляхів: стоячи на одному коліні, покласти на своє зігнуте коліно так, щоб на нього спиралася нижня частина грудної клітки, а верхня частина тулуба і голова звисали вниз. Потім однією рукою відкрити рот потерпілого, а другою поплескати його по спині, або плавно надавити на ребра з боку спини. Повторювати цю процедуру до припинення бурхливого витікання рідини. Після цього перевернути на спину і покласти на тверду поверхню. Хустинкою або іншою тканиною швидко очистити порожнину рота від піску. Провести штучне дихання до появи самостійного дихання і відновлення серцевої діяльності.

При блідому типі утоплення треба відразу розпочати штучне дихання, а при зупинці серця – непрямий масаж. Це зумовлене тим, що людина пішла під воду в стані панічного страху, і при контакті з холодною водою і подразненні глотки й гортані в неї наступила раптова зупинка серця.

Причиною загибелі людей на воді може бути також страх. У більшості тонуть люди, які вміють плавати, і з самовпевненістю запливають далеко від берега. Там вони можуть потрапити у потік холодної води. Тоді починає зводити ноги і хапає «корч». У цій ситуації головне не злякатися, треба зануритись у воду і сильно потягти рукою на себе ступню за великий палець.

    Щоб не трапилось трагічних наслідків під час купання Бердичівське районне управління ГУ ДСНС України у Житомирській області застерігає всіх мешканців про важливість дотримання правил поведінки на воді.

Громадянам, які відпочивають в місцях масового відпочинку, забороняється:  

  • запливати за огороджувальні буї;
  • підпливати до моторних суден, вітрильників, веслових човнів та інших плавзасобів;
  • залізати на технічні та попереджувальні знаки, буї та інші предмети;
  • використовувати рятувальні засоби і спорядження не за призначенням;
  • стрибати у воду із споруд, не пристосованих для цього і місцях, невідомі глибини та стан дна;
  • розпивати спиртні напої і купатися в нетверезому стані;
  • організовувати у воді ігри, пов’язані з пірнанням та захватом тих, хто купається;
  • забруднювати водойми та територію пляжів;
  • подавати обманні сигнали тривоги заради жарту;
  • залишати без нагляду малолітніх дітей;
  • приводити з собою собак та інших тварин;

Забороняється купання в затоплених кар’єрах, каналах, озерах, пожежних водоймах, ставках та інших водоймах, які не мають обладнаних пляжів сезонними рятувальними постами, не визначені місцевою держадміністрацією, як місця масового відпочинку громадян біля води;

 

 

Заступник начальника управління                                                          Володимир ФЕДОРОВИЧ

           


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора