A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вчорайшенська громада
Житомирська область, Бердичівський район

ОСНОВНІ ВИМОГИ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ПЕРЕБУВАННЯ У ЛІСІ

Дата: 30.05.2022 14:09
Кількість переглядів: 1175

ОСНОВНІ ВИМОГИ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ПЕРЕБУВАННЯ У ЛІСІ

 

У період високої пожежної небезпеки виникає найбільша кількість лісових пожеж, які в окремих випадках набувають масштабів надзвичайних ситуацій, що потребує залучення значних сил і засобів ДСНС для їх ліквідації, у тому числі додаткового залучення сил з інших регіонів.

Пожежна безпека в лісах формується під впливом антропогенних факторів та клімату. Це насамперед необережне поводження з вогнем людей під час перебування у лісі, спалювання стерні та пожнивних залишків на сільгоспугіддях, удари блискавки, суха погода та високий температурний фон.

Відповідно до Правил пожежної безпеки, які є обов’язковими для виконання центральними і місцевими органами державної виконавчої влади, підприємствами, установами, організаціями (незалежно від виду їх діяльності та форм власності) і громадянами, що з будь-яких причин перебувають у лісі, протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:

– розведення багать у лісі (крім тих, що пов’язані з технологічними вимогами лісогосподарських заходів у спеціально передбачених для цього місцях);

– заїзд на територію лісового фонду (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети;

– відвідування населення хвойних насаджень при 5-му класі пожежної небезпеки (надзвичайна небезпека) за умовами погоди;

– палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки;

– залишати у непередбачених для цього місцях лісу просочене бензином, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я тощо;

– заправляти пальним у лісі паливні баки під час роботи двигуна;

– експлуатувати машини та інші механізми з несправною паливною та іскрогасною системою;

– палити або користуватися відкритим вогнем під час проведення робіт з паливно-мастильними матеріалами (переливання пального, заправлення двигунів тощо);

– використовувати на полюванні пижі, виготовлені з горючих або здатних тліти матеріалів.          

На території лісового фонду багаття розкладати дозволяється на спеціально обладнаних ділянках зон і місць відпочинку. Перш ніж розкласти вогонь на галявині, у визначному для цього місці знімають дернину і відносять її в бік. На галявині виривають суху траву. Якщо ґрунт торф’янистий, то розводити багаття категорично забороняється, бо це може призвести до підземної пожежі. Коли потреба у вогні зникає, його гасять, заливаючи водою або закидаючи землею, а дернину кладуть на місце.

Пам’ятайте, що за порушення Правил пожежної безпеки в лісах є відповідальність згідно Кодексу України про адміністративні правопорушення!

        Стаття 77 . Порушення вимог пожежної безпеки в лісах

Порушення вимог пожежної безпеки в лісах - тягне за собою накладення штрафу на громадян від 90 (1530грн) до 270 (4590грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від 270 (4590грн) до 900 (15300грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 270 (4590грн.) до 900 (15300грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від 630 (10710грн.) до 1800 (30600грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Бережіть себе та наші з вами «зелені легені» планети!

        

Заступник начальника управління                                     Володимир ФЕДОРОВИЧ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора