A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вчорайшенська громада
Житомирська область, Бердичівський район

Порядок заповнення захисних споруд і перебування у них

Дата: 10.01.2022 15:31
Кількість переглядів: 1346

Порядок заповнення захисних споруд

і перебування у них

 

 

 

Заповнення захисної споруди проводиться за сигналами цивільної оборони.  Для швидкого заповнення захисної споруди особи, щоукриваються, повинні заздалегідь вивчити маршрути руху.

Особи, що укриваються, повинні прибувати у захисну споруду із засобами індивідуального захисту та дводобовим запасом продуктів у поліетиленовій упаковці (якщо вони не закладені у захисній споруді) та мати при собі найбільш необхідні речі. Забороняється приносити у захисну споруду легкозаймисті речовини або речовини, що мають сильний запах, а також громіздкі речі, приводити тварин.

     Заповнювати захисні споруди необхідно організовано, безпаніки. Розміщує людей особовий склад формування зобслуговування захисної споруди. Осіб, що прибули з дітьми,розміщують в окремому відсіку чи у місці, спеціально відведеномудля них. Дітей, людей похилого віку і людей з поганим самопочуттямрозміщують біля огороджувальних конструкційі ближче до повітроводів.

Особи, що укриваються, під час перебування у захисній споруді повинні виконувати усі вказівки командира і особового складу формування, що стосуються перебування у споруді, надавати їм необхідну допомогу.

     Закриття герметичних дверей ізовнішніх дверей ПРУ виконується за командою начальника ЦО об'єктаабо, не чекаючи його команди, після заповнення усієї місткостізахисної споруди, командиром формування з її обслуговування.

       Під час перебування людей у захисній споруді контролюютьсятакі параметри повітряного середовища: температура, вологість,вміст у повітрі двоокису вуглецю, окису вуглецю і кисню.

Прибирання приміщень захисної споруди проводиться двічі надобу. Особлива  увага приділяється обробці санітарних вузлів 0,5%розчином дві треті основної солі гіпохлорита кальцію (далі -ДТС-ГК). Після відвідання санвузлів руки дезінфікуються 0,3%розчином хлораміну.

У захисній споруді забороняється палити, шуміти, запалювати без дозволу гасові лампи, свічки,  не слід ходити по приміщенні без особливої необхідності, необхідно дотримуватись дисципліни, якнайменше рухатися. Слід організувати позмінний відпочинок людейна місцях, обладнаних для лежання. Для повноцінного відпочинку можна тримати у захисній споруді або брати з собою легкі підстилки і невеликі подушки з поролону, губчатої гуми або іншого синтетичного матеріалу.

     Оповіщення осіб, що укриваються, про обстановку поза захисноюспорудою і про сигнали та команди здійснюється командиром групи(ланки) з обслуговування захисної  споруди або безпосередньо порадіотрансляційній мережі. Вихід із захисної споруди здійснюєтьсяза командою "Відбій" (після уточнення обстановки у районі захисноїспоруди, а також у випадках вимушеної евакуації у порядку, якийустановлюється командиром ланки з обслуговування захисноїспоруди).

Вимушена евакуація із захисної споруди проводиться:

  • при пошкодженнях захисної споруди, що виключають подальше перебування у ній осіб, що укриваються;
  • при затопленні захисної споруди;
  • при пожежі у захисній споруді і утворенні у ній небезпечних концентрацій шкідливих газів;
  • при досягненні граничнодопустимих параметрів  повітряного середовища.

Евакуація із заваленої захисної споруди.

     Для евакуації осіб, що укриваються, при заваленні основних тааварійних виходів спочатку потрібно вияснити можливість евакуаціїчерез оголовок аварійного виходу.

     У разі необхідності пробиття отворів в огороджувальнихконструкціях необхідно визначити за планом споруди оптимальнемісце улаштування отвору як щодо мінімального обсягу робіт, так ізручності евакуації. При відсутності аварійних виходів необхіднозавчасно зовні стіни вирити траншею та засипати її піском, місцеевакуації зсередини окреслити прямокутником.

     Захисні споруди відкривають із зовні у випадку утвореннясуцільних завалів і неможливості осіб, що укриваються, самостійноевакуюватися, для чого задіюють спеціалізовані рятувальніформування.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора